3 Jenama Minyak Hitam Motor Terbaik

Sekarang ini sudah ramai yang menggunakan motosikal berbanding dengan suatu masa dahulu. Peningkatan kos sara hidup adalah antara faktor utama kepada ramai yang menggunakan motosikal terutama untuk pergi ke kerja dan sebagainya. Lagi satu, penggunaan motosikal tidaklah memakan belanja yang besar seperti penggunaan kereta dan ianya adalah antara pilihan yang baik untuk anda. Antara perkara yang patut dititikberatkan oleh pengguna motosikal adalah minyak hitam motor anda.

Kali ini, kami akan mengupas beberapa jenama terbaik untuk minyak jenis ini di pasaran dan harga yang anda boleh dapat. Boleh juga kalau anda nak bandingkan dengan harga yang anda dapat di kedai-kedai berdekatan dengan rumah anda dan tentukan yang mana yang berbaloi dengan apa yang anda dapat.

Pilihan Jenama Terbaik di Pasaran

Memang ada banyak jenis pilihan yang ada untuk anda pilih terutamanya untuk memudahkan anda. Daripada banyak jenis ini, yang paling kami rekemen adalah 2 jenama ini. Satu adalah jenama dari Yamalube dan satu lagi adalah jenama Shell. 2 Jenama ini adalah jenama yang tidak asing lagi dalam arena motosikal dan merupakan pilihan yang baik sejak zaman berzaman.

Untuk survey harga dan speasifikasi barangan ini, boleh tengok apa yang Lazada tawarkan. Untuk memudahkan anda, berikut adalah harga barangan ini yang terdapat dan dijual secara online di Lazada;

1 Pilihan Jenama Shell – Minyak 4T Untuk Motor

2 Full Syntethic 4T Yamalube

3 Alternatif Pilihan Lain Murah

Yang lebih berbaloi adalah anda boleh survey harga dan barangan terkini di Lazada. Ianya adalah antara pilihan yang terbaik untuk anda. Kalau anda mahukan yang terbaik, ini adalah antara pilihan untuk anda.

Berapa Lama Untuk Tukar Minyak Hitam Motor?

Secara jujurnya, ianya bergantung kepada cara penggunaan anda. Kalau kerap gunakan motor tu, memang kena tukar sebulan sekali atau biasanya sehingga 2000km ataupun 3000km. Dalam keadaan seperti ini, barulah anda dapat menggunakan ataupun mengoptimasikan penggunaan minyak anda ke tahap maksima. Enjin motosikal anda terjaga dan pada masa yang sama tidak perlu terlalu kerap servis kalau motor buat hal.

Jenis yang biasa digunakna adalah jenis 4T. Jenama yang ada di atas adalah yang paling kami rekemen untuk anda dapatkan. Selain daripada pilihan ini, antara pilihan lain yang anda boleh dapatkan adalah jenama Castrol. Ianya adalah pilihan yang sangat berbaloi untuk jangka masa panjang dan untuk kegunaan enjin motosikal anda.

Fungsi Minyak Hitam Ini

Minyak pelincir motosikal ini mempunyai banyak fungsi yang penting untuk motosikal anda. Sebab itu ianya perlu untuk ditukar dengan kerap. Fungsi utama adalah untuk melancarkan pergerakan enjin motosikal. Ya, enjin motosikal anda dapat berjalan dengan lebih lancar. Jika tidak diganti, ianya menjadi pekat dan apabila tidak sampai kepada bahagian tertentu, ianya menyebabkan enjin motosikal menjadi panas dan cepat rosak. Sebab itu, penukaran mengikut jadual adalah antara perkara yang penting yang anda perlu dititik beratkan.

Ianya mempunyai fungsi yang lebih kurang sama dengan minyak enjin kereta. Apapun, kalau anda inginkan info lanjut mengenai tips beli minyak enjin kereta pada harga berbaloi, boleh ke artikel INI. Ianya adalah pilihan minyak terbaik untuk anda.

Kerap Servis Untuk Kualiit Motosikal Anda

Servis yang kerap dan mengikut jadual adalah perkara penting untuk motosikal anda tahan lama. Jangan skip dan sentiasa mengikut jadual untuk kebaikan motosikal anda. Pilihan yang ada di atas adalah antara yang kami rekemen untuk menjaga enjin motor anda agar tahan lama.

10 thoughts on “3 Jenama Minyak Hitam Motor Terbaik

  1. Saya ada masalah. Enjin jem sebab tak terlupa nak isi minyak hitam. Apa yang saya perlu buat? Perlu tukar part dalam enjin tak? Ataupun cuma isi minyak hitam? Maafkan saya, saya kurang pengetahuan tentang motorsikal.

  2. Bleh sy tau mcm mana bro tau minyak yg bro listkan ni yg terbaik?bro ada pngalaman ke dgn minyak2 lain?andai tepat sy bleh guna minyak yg bro suggest ni..sy user lc135 v4,br je angkat..sesuai x guna dgn minyak bro suggest?atau ada minyak yg lbih baik?sbb tgk internet byk jnis minyak itam,x tau mana sesuai..

  3. saya sudah guna minyak kereta jename shell selama 4 tahun lebih, tak kira kereta atau motorsikal, semua guna jenama ni. Quality dia amat bagus, enjin kereta saya jadi semakin kurang bermasalah lepas guna minyak kereta shell.

  4. Assalammualaikum, blh sy tau kalau sy pakai minyak hitam jenama shell yg fully synthetic ni dkt ninja 250 sy, milage dpt ke 10000km untuk sekalis servis? Terima kasih

Leave a Comment