Punca Aircond Kereta Tak Sejuk – Ikut Langkah Ini Untuk…

Kalau anda memiliki kereta yang lebih daripada 4 tahun, akan ada beberapa masalah yang berlaku dengan kereta anda. Antaranya adalah aircond kereta anda. Kali ini, kami akan memberikan beberapa tips berkenaan dengan punca aircond kereta anda tidak sejuk dan cara mudah untuk anda mengatasi masalah tersebut.

Hanya dengan beberapa langkah mudah sahaja, anda dapat memperbaiki isu ini dan ianya membolehkan penghawa dingin kereta anda dapat berfungsi seperti biasa. Untuk perkara ini, anda boleh lakukan sendiri ataupun meminta kedai di tempat anda untuk lakukan. Ianya tidaklah susah dan anda boleh lakukan sendiri sebenarnya.

Bersihkan Filter di Bawah Dashboard Tempat Duduk

Macam mana nak lakukan? Ianya tidak susah, apa yang anda perlu lakukan adalah untuk bersihkan filter yang ada di bahagian tempat duduk sebelah driver. Cabut filter tersebut dan bersihkan.

Berdasakan pengalaman saya, apabila anda lakukan ini, penghawa dingin kereta anda kembali sejuk seperti baru beli di kedai. Boleh cuba teknik ini. Ianya tidak terlalu susah, kalau anda dah cuba buat tetapi tak berjaya, semasa tukar ataupun servis kereta anda, anda boleh mintak pemilik bengkel kereta buatkan. Kalau anda servis di pusat servis memanglah mereka tak layan sebab mereka ada banyak sangat kereta. Tetapi kalau anda servis ataupun tukar minyak hitam anda di luar, biasanya, mereka akan cuba tolong.

Nampak macam susah kan, tapi sebenarnya tidak susah, anda boleh lakukan sendiri ataupun ikut panduan seperti di bawah. Sama ada kereta anda Perodua Myvi, Axia, Viva, Alza, mahupun kereta Proton Persona, Saga, Iriz, Perdana, semua menggunakan konsep yang sama. Bayangkan, cuma bersihkan filter ini, ianya memberikan kesejukan air cond seperti anda membeli kereta yang baru. Menarik kan!

Cara yang lebih detail ada kami ceritakan di bawah ini;

Apa yang anda perlu lakukan adalah lakukan servis kereta anda secara berkala. Kalau anda boleh lakukan perkara ini secara berkala, memang tiada masalah untuk melihat kereta anda lebih baik dan lebih sejuk daripada biasa. Ini adalah antara punca yang biasa terjadi untuk untuk aircond yang tidak sejuk. Boleh lakukan tips ini untuk kereta anda.

Servis Berkala

Ada beberapa perkara yang penting yang anda perlu tahu berkenaan dengan servis berkala. Alang-alang anda sudah sampai ke sini, kami rekemen anda untuk lihat beberapa artikel kami berkenaan dengan servis kereta. Pertama sekali adalah berkaitan dengan minyak pelincir ataupun minyak hitam. Boleh baca artikel ini untuk mendapatkan deal terbaik minyak hitam di pasaran.

Seterusnya adalah berkenaan dengan pemilihan tayar kereta untuk kereta anda. Ini adalah antara beberapa perkara yang anda perlu tahu kalau anda mahu menukar tayar kereta anda. Juga pemilihan bateri kereta untuk kereta anda. Apapun buat pilihan dan pilihlah yang terbaik untuk kereta anda.

Dah Bersihkan Filter Tapi Aircond Masih Tak Sejuk?

Tips ini mungkin sesuai untuk kereta baru dan apapun, kalau ianya terjadi kepada anda, lebih baik bawa kereta anda kepada pusat servis penghawa dingin. Mungkin ada item yang leaking dan perlu ditukar untuk menjadikan kereta anda kembali kepada sediakala. Lagipun sekarang ini, ada banyak pilihan pusat servis penghawa dingin untuk kereta.

Apapun, buat seperti yang kami cadangkan ini dahulu dan lihat kesannya. Nak tahu sama ada tips ini berkesan ataupun tidak itu, terpulang kepada anda.

3 Tanda Spark Plug Kereta Rosak – Tukar Segera Jika Ada!

Banyak punca kereta susah untuk start ataupun untuk hidupkan terutama di awal pagi. Salah satunya mungkin berpunca daripada spark plug yang jarang diganti walaupun sudah digunakan untuk satu tempoh yang lama. Untuk itu, adalah lebih baik untuk anda menggantkan spark plug yang anda gunakan terutama selepas menggunakan kereta sejauh 50000KM.

Masalah untuk susah hidupkan enjin adalah antara tanda-tanda spark plug kereta rosak dan jika ini berlaku, adalah dinasihatkan untuk anda menukar ataupun pergi ke bengkel berdekatan untuk menukar spark plug kepada jenis yang baru. Tindakan pantas anda akan menyelamatkan kereta anda daripada kerosakan yang lebih teruk jika tidak diambil serious perkara ini.

Tanda-Tanda Awal Lain Spark Plug Rosak

Boleh lihat kepada semua tanda-tanda awal ini jika spart plug anda mengalami keroskan yang ketara. Antara tanda-tandanya adalah;

1 Kesukaran menghidupkan enjin pada awal pagi

2 Pembakaran tak sekata pada enjin kereta anda

3 Penggunaan bahan api yang tinggi dan kuasa pecutan berkurang

Untuk anda dapatkan spark plug ini, boleh lihat di sini untuk dapatkan secara online sahaja. Bergantung kepada jenis kereta yang ada, Boleh lihat SINI.

Untuk pengguna kereta Saga, boleh lihat apa yang ada di SIN

Sebelum membuat pembelian, pastikan anda memilih jenis kereta yang betul untuk spark plug yang anda mahukan. Penjual-penjual biasanya akan memberikan keterangan yang lebih jelas berkenaan dengan jenis-jenis plug yang patut mereka gunakan.

Kegunaan Palam Pencucuh Ini

Nama lain bagi alat ini adalah palam pencucuh. Ianya mempunyai banyak kegunaan untuk kereta dan merupakan salah satu komponen yang digunakan untuk kereta bergerak dan untuk menghidupkan enjin kereta anda.

1 Fungsi utama adalah menghasilkan percikan api bagi tujuan untuk pembakaran enjin kereta anda.

2 Percikan bahan api ini akan bercampur dengan oksigen dan bahan pembakaran untuk menggerakkan omboh kereta.

3 Dengan itu, barulah kereta anda boleh bergerak untuk ke desinasi yang anda mahukan.

Sekali lagi, ianya mempunyai fungsi asas yang penting. Akibat tidak menukar alat ini, ianya mungkina akan menyebabkan kereta anda mengalami masalah satu hari nanti.

Kerapkan Servis Kereta Anda

Selain daripada palam pencucuh ini, antara item lain yang anda perlu ambil kira untuk servis kereta anda adalah minyak pelincir kereta. Minyak pelincir adalah perkara yang anda perlu ambil kira kerana perlu tukar secara kerap. Kalau minyak yang full syntetic ini biasanya mengambil masa sehingga 10000 KM untuk minyak pelincir anda. Untuk dapatkan tips minyak pelincir terbaik boleh baca artikel kami di SINI.

Selain daripada minyak pelincir ataupun minyak enjin, faktor lain adalah bateri dan tayar kereta anda. Apabila sudah tiba masanya, memang anda perlu tukar bateri kereta anda terutama jika sudah 3 tahun anda gunakan kereta anda.

Jaga Penampilan Kereta Anda

Jangan lupa untuk jaga penampilan kereta anda. Salah satunya adalah dengan membasuh kereta anda setiap bulan agar nampak cantik dan menarik. Juga, anda boleh melihat alat-alat untuk mencantikkan kereta anda di SINI.

Penting untuk penjagaan kereta luar dan dalam bagi membolehkan anda selesa dengan kereta anda dan pemanduan yang lebih lancar. Guankan sebaiknya dan yang penting, pastikan servis mengikut waktu terutama item-item penting seperti spark plug, minyak enjin dan bateri kereta.

Harga Tayar Silverstone – Pilihan Terbaik & Murah

Memang banyak jenama Tayar sekarang ini daripada jenama yang biasa-biasa kepada jenama yang memang berkualiti yang ada di Malaysia. Alang-alang kalau nak beli tayar tu, memang kami akan rekemen jenama yang berkualiti agar anda boleh gunakan untuk satu jangka masa yang panjang. Apapun, kali ini, kalau memang anda sedang mencari tayar, kami rekemen tayar ini terutama kalau anda nak tahu berapakah harga tayar Silverstone ini di Malaysia.

Tayar memang banyak, nak pilihan yang berkualiti ini memang kena pilih betul-betul. Pengalaman saya gunakan tayar yang murah, memang lebih baik tambah sikit sahaja untuk dapatkan tayar yang lebih berkualiti. Apapun, kali ini, kami akan berikan kepada anda info terkini berkenaan dengan pilihan dan tips pemilihan tayar. Yang paling penting anda beli dan berbaloi untuk gunakan barangan tersebut.

Pengalaman Gunakan Tayar Silverstone

Masa saya beli kereta Saga dahulu, memang beli je dah diberikan tayar jenis Silverstone ini. Saga kepunyaan saya itu saya beli tahun 2011. Tayar jenis ini adalah antara jenama yang bagus dan harganya pula tidak terlalu mahal dan tidak terlalu murah. Pernah juga cuba untuk tukar jenama lain yang lebih murah tetapi lepas gunakan setahun dan ada banyak masalah. Masalah yang ketara adalah sudah keluar dawai dan lain-lain lagi. Jadi, mahu ataupun tidak kenalah cari jenama lain.

Boleh kata yang Silverstone ini adalah antara jenama yang paling bagus pada harga pertengahan. Tidak terlalu mahal dan tidak terlalu murah untuk anda gunakan. Apapun, ini adalah berdasarkan pengalaman saya sendiri dan tak salah untuk anda cuba, mana tahu ianya juga memberikan pengalaman yang baik untuk anda.

Survey Harga Tayar Ini

Nak tahu berapa harga tayar ini kena tahu berapa inch jenis rim yang kereta anda sedang gunakan. Kalau kereta macam Proton Saga, biasanya 13inch sahaja Rim yang digunakan. Harga dalam Rm100 ke Rm130 untuk jenama ini. Kalau kereta yang lebih besar mungkin perlukan Rim kereta yang lebih besar dan harganya bertambah.

Apapun, tak mahu cakap banyak, nak tahu berapa harga barangan ini, boleh tengok beberapa pilihan yang kami rekemen di bawah ini.

1 Tengok Silverstone DI SINI 

2 Pilihan Jenama Silverstone lain di SINI

3 Pilihan Tayar Kereta Lain – KLIK SINI

Daripada beberapa pilihan ini, anda sudah boleh tentukan anggaran kos yang anda perlukan untuk menukar tayar kereta anda, Mungkin anda perlu menukar 4 biji sekaligus ataupun anda hanya perlu menukar 2 biji sekaligus sahaja. Yang penting tukar apabila sampai masanya.

Elak Guankan Tayar 2nd Hand

Memang kalau boleh elakkan gunakan tayar 2nd hand kerana kualiti yang ada itu tidaklah terlalu baik untuk anda gunakan. Tayar Silverstone ini adalah antara pilihan yang baik yang anda boleh gunakan kerana harganya yang berbaloi dan terbaik.

Satu lagi, tayar merupakan antara elemen penting juga untuk menjimatkan minyak. Tekanan yang mencukupi di dalam tayar semasa anda memandu memang memberikan impak yang bagus kepada penggunaan minyak. Jadi, pemilihan tayar yang baik akan mengekalkan kadar tekanan dalam tayar tersebut. Ini mungkin adalah antara tips jimat minyak yang ada, iaitu sentiasa membuat tayar kereta anda pada tekanan yang optimum.

Ini adalah antara beberapa tips penting untuk mengekalkan kadar tekanan dalam tayar anda. Yang penting sekali adalah, dapatkan tips yang betul untuk tayar yang anda mahukan. Pilih jenama yang baik dan biarlah ianya satu pilihan yang berbaloi untuk anda.

Kedai Tayar Murah KL – 2 Pilihan Termurah

Kali ini kami nak berikan info berkenaan dengan kedai tayar murah KL yang merupakan antara tempat yang paling bagus untuk anda dapatkan servis menukar tayar kenderaan anda. Untuk pengetahuan anda, nak tukar tayar ini tidaklah kena kerap tetapi kalau dah tiba masanya, memang kena tukar dan kalau lambat, akan memudaratkan banyak perkara.

Apapun, kali ini, kami berikan beberapa tempat terbaik untuk anda tukar tayar kenderaan anda. Walaupun anda menggunakan kereta apapun, asalkan anda tahu saiz kereta anda, lebih mudah untuk menukar tayar kenderaan anda. Kalau anda nak tahu kedai tayar berhampiran tempat anda yang murah, berikut adalah tips yang terbaik untuk anda cuba sendiri dan harap, ianya dapat membantu anda berjimat kerana disamping kenaikan kos sara hidup dan kos minyak kereta ini, kalau dapat jimat untuk tukar tayar pun dah sangat bagus.

Pilihan Kedai Yang Ada

Info penting sebelum anda menukar tayar. Info ini sangat penting terutama kaau anda mahukan harga promosi untuk menukar tayar kenderaan anda. Untuk promosi yang menarik, memang kami rekemen untuk anda dapatkan penjual di Lazada. Lazada pun memang ada penjual tayar yang tersendiri. Yang menarik, harga yang ditawarkan di sini adalah jauh lebih murah daripada harga di pasaran.

Untuk dapatkan promosi ini, anda hanya perlu membuat pembayaran di Lazada, dan pemasangan tayar yang anda mahukan itu, memang kena ke kedai penjual. Alamat tempat penjual memang disediakan dan anda boleh dapatkan di Lazada. Pergi ke kedai penjual dan anda boleh menukat tayar pada harga yang dipaparkan, memang menarik dan antara pilihan yang terbaik untuk anda.

Berikut adalah antara beberapa pilihan yang anda boleh dapatkan pada harga yang murah dan terbaik;

1 Pilihan Tayar Murah – KLIK Untuk tengok harga

2 Silverstone – Antara Tayar Yang kami Rekemen Untuk Anda

Untuk pilihan lain tengok apa pilihan yang ada di SINI, ini adalah antara beberapa item yang lebih komprehensif berkenaan dengan pilihan tayar yang anda inginkan.

Apa yang anda perlu tahu untuk menukar tayar yang anda idamkan?

Alang-alang anda sampai ke artikel ini, memang tayar adalah antara perkara penting yang anda perlu segera lakukan jika tayar sudah botak dan sampai masa untuk tukar yang baru. Kalau boleh, jangan berlengah dan tukar tayar kereta anda sekarang untuk prestasi tayar yang terbaik dan berbaloi. Untuk itu, kami rekemen untuk anda dapatkan ataupun baca artikel kami berkenaan dengan tips tukar tayar di SINI.

Ianya adalah info dan tips lengkap untuk anda menukar tayar kenderaan anda. Juga beberapa tips lain di SINI

Servis kereta anda

Servis yang konsisten tu pun penting. Tayar merupakan servis yang mungkin anda kena lakukan setahun sekali ataupun 2 tahun sekali bergantung kepada cara pemanduan anda. Kalau memang kerap travel tu, lagilah perlu tukar kenderaan anda sekali. Apapun, kalau anda mahukan tips untuk tukar minyak hitam murah, boleh tengok beberapa pilihan yang kami rekemen kepada anda di SINI. Nak servis minyak pun kena ambil kira banyak faktor dan ini adalah antara beberapa faktor yang anda perlu fikirkan.

Apapun, kalau nak servis tayar kereta area KL ataupun lembah Klang, Gombak dan sebagainya ini adalah antara tempat yang anda boleh pergi untuk dapatkan deal tukar tayar yang menarik. Untuk tempat lain seperti JB ataupun Pulau Pinang tu, mungkin perlukan sedikit masa lagi. Apapun, kalau nak tukar tayar, pastikan tayar yang berjenama dan tahan lama. Tayar ini penting dan ianya adalah antara item yang penting untuk kereta anda.

Harga Basikal Biasa – 3 Pilihan Terbaik Untuk Anda

Sekarang ini memang ramai yang menggunakan basikla untuk pelbagai tujuan sama ada untuk rekreasi ataupun memang keperluan menggunakan basikal. Untuk yang gunakan untuk tujuan rekreasi itu, antara basikal yang digunakan adalah basikal mountain bike ataupun road bike. Disamping ramai yang mencari basikal jenis ini, tidak terkecuali, ramai yang mencari harga basikal biasa yang boleh digunakan untuk beriadah di dalam taman.

Basikal biasa ini juga boleh digunakan oleh anak-anak untuk ke sekolah. Lagipun, ianya memberikan ruang kepada mereka untuk beriadah dan mengeluarkan peluh. Apapun, terpulang kepada anda untuk tentukan jenis dan apa yang anda perlukan. Kalau anda sedang mencari basikal biasa, kami akan berikan beberapa model dan jenis yang anda boleh lihat dan tentukan sama ada berbaloi ataupun sebaliknya.

Berapa Harga Basikal Biasa Ini?

Pertama sekali sebelum membeli barang, kebanyakan anda akan lihat pada harga dahulu. Walaupun nak yang murah, tetapi kalau boleh nak yang berkulaliti ataupun kena dengan bajet yang anda mahukan. Sebelum lihat berapa harga alat ini, yang lebih penting daripada itu adalah berapa bajet anda? Kalau kena dengan bajet anda, memang tiada masalah untuk anda dapatkan basikal ini.

Untuk pilihan harga basikal ini, yang lebih penting daripada itu adalah jenis dan speasifikasi. Kalau boleh dapatkan yang berkualiti pada harga yang anda mahukan. Untuk memudahkan anda membuat pilihan, berikut adalah antara bebeapa pilihan yang anda boleh dapatkan di pasaran.

1 Basikal Biasa Terbaik – KLIK Untuk Banyak Pilihan Yang Ada

2 Bicycle untuk bersiar-siar – Tengok Pilihan Yang Ada di SINI

Sememangnya, banyak pilihan yang anda boleh dapatkan daripada basikal yang biasa, kepada jenis yang mountain bike. Anda juga boleh mendapatkan pelbagai pilihan basikal untuk anak-anak anda pada harga yang menarik dan terbaik.

Dalam aspek harga pun menarik, anda boleh memilih banyak jenis pilihan basikal pada harga yang anda inginkan. Daripada yang mahal kepada yang murah. Semua anda boleh pilih dan ianya lebih berbaloi daripada anda dapatkan di kedai-kedai berhampiran. Pilihan pun ada banyak, terdapat beratus-ratus basikla yang anda boleh pilih semuanya bergantung kepada apa yang anda mahukan.

Kalau anda lihat juga, ramai yang sudah mula membeli peralatan seperti basikal ini di internet. Kedai-kedai online ini tidak semestinya menjual barangan seperti smartphone dan barangan elektrik, barangan seperti basikal dan peralatan kereta juga mendapat sambutan yang baik daripada pengguna di Malaysia.

Satu lagi, sebelum membeli, anda lihat dahulu testimoni yang ada untuk laman tersebut. Kalau barangan yang anda mahu beli ini mempunyai testimoni yang baik, boleh teruskan niat anda untuk membuat pembelian. Testimoni ini penting untuk lihat sama ada pembelian anda ini berbaloi ataupun sebaliknya.

Pilih Yang Berbaloi

Memang banyak pilihan yang anda boleh dapatkan di Lazada ataupun di kedai-kedai online yang lain. Apapun, kalau nak beli tu, pilihlah yang berbaloi dan tahan lama. Tak apa mahal sikit sikit asalkan ianya boleh digunakan untuk satu jangka masa yang lama. Cara nak tentukan sama ada sesuatu itu berbaloi atuapun sebaliknya, tengok harga barangan dan testimoni barangan tersebut. Kalau ianya sudah mempunyai testimoni, memang kebanyakannya adalah bagus untuk anda dapatkan.

Banyak pilihan yang ada dan buat pilihan dengan betul untuk barangan yang anda mahukan.

6 Cara Jimat Minyak Kereta – No 3 Paling Berbaloi

Sekarang ini memang harga petrol makin mahal disebabkan oleh kerajaan tarik balik subsidi minyak petrol. Jadi, mahu atau tidak, memang kena amalkan tips jimat minyak kenderaan anda agar dapat jimat minyak semaksimum mungkin. Apapun, tips ini nampak mudah tetapi ianya memberikan impak yang berkesan kepada penggunaan minyak kereta anda.

Ada banyak tips yang ada di luar sana, untuk kali ini, kami berikan beberapa tips penting yang memang anda akan jimat banyak minyak dan juga wang anda. Kalau anda amalkan tips ini secara konsisten memang akan memberikan impak yang besar kepada penggunaan minyak dan wang petrol anda setiap bulan.

#1 Cara Pemanduan

Cara pemanduan memang memainkan peranan penting untuk kereta anda jimat minyak. Anda boleh jumpa bermacam-macam cara yang dikongsikan berkenaan dengan penggunaan gear, tetapi yang lebih penting daripada itu semua adalah cara pemanduan. Kalau anda bawak kereta dalam keadaan rushing, sekejap perlahan, sekejap laju dan potong kereta hadapan, memang akan memakan minyak. Sebaliknya kalau anda bawak dalam keadaan tenang, memang akan nampak penggunaan minyak yang lebih efisyen dan stabil.

#2 Keadaan Kereta

Keadaan kereta memang memberikan impak kepada penggunaan minyak. Daripada situ, yang paling asas sekali ada 2 iaitu;

Pastikan angin ditayar pada kadar yang minimum. Kalau anda membawa kereta dalam keadaan tayar yang kempis ataupun kurang angin, memanglah akan cepat habis penggunaan minyak kereta anda. Jadi, kalau boleh sentiasa pam angin tayar kereta anda paling kurang sebulan sekali. Jangan lupa pam sekali tayar spare anda ye.

Kedua, bawa kereta dalam keadaan tingkap ditutup. Apabila tingkap terbuka, ini akan menyebabkan rintangan aerodynamik dan penggunaan minyak akan bertambah. Menggunakan aircond adalah lebih menjimatkan minyak anda berbanding dengan membuka tingkap.

#3 Beli Minyak Murah

Kalau nak jimat minyak, kena beli minyak murah la kan? Betul tapi persoalannya sekarang ni, harga minyak di Malaysia ni tetap dan dikawal kerajaan. Macam mana kalau saya beritahu anda, anda boleh dapatkan minyak daripada Petronas lebih murah daripada harga yang ada di kedai-kedai. Nak tahu lebih lanjut boleh tengok SINI.

Ianya adalah kad diskaun daripada Petronas. Anda boleh mengisi minyak sehingga RM100 dengan hanya mambayar RM95. Dalam erti kata lain, anda jimat RM5 untuk setiap RM100 yang anda beli. Kalau nak balik kampung ataupun nak travel jauh tu, beli ni siap-siap. Ataupun kalau sebulan bajet penggunaan minyak anda RM300, beli kad ini 3 sekaligus. Dapatlah jimat sikit penggunaan minyak anda.

#4 Pilih Kereta Jimat Minyak

Kalau nak jimat minyak tu, salah satu caranya adalah beli kereta yang memang jimat minyak. Kereta sekarang ini memang dilengkapi dengan teknologi jimat minyak. Kami galakkan untuk beli kereta yang mempunyai CC yang rendah seperti Saga, Myvi, Persona dan lain-lain. Kalau kereta MPV tu, memang banyakla minyak yang digunakan. Terutama kalau keluarga yang kecil tu, gunakan kereta yang mempunyai CC yang rendah dulu ye sebelum beralih kepada kereta yang mempunyai CC yang lebih besar.

#5 Servis On Time

Servis kereta kena On Time kalau betul anda nak kurangkan penggunaan minyak. Apabila tidak mengikut jadual, memang kereta anda akan mengalami kehausan pada bahagian enjin. Tukar minyak hitam mengikut jadual memang akan membolehkan anda jimat penggunaan minyak. Kalau nak tukar minyak hitam tu, pastikan minyak yang berkualiti. Apapun, kami ada kongsikan pengalaman kami tukar minyak hitam di SINI.

Apapun, selamat mencuba dan konsisten gunakan tips ini. Memang anda akan nampak hasilnya nanti setelah mencuba beberapa lama.

Servis Kereta Proton – Ini Tips Untuk Servis Murah!

Kali ini kami nak bercerita tentang servis kereta Proton dan apa yang anda perlu tahu untuk dapatkan servis ini. Proton ini boleh dikatakan sebagai sebuah kereta yang mampu milik oleh semua orang dan harganya tidaklah terlalu mahal, tiada masalah untuk mendapatkan Proton Iriz dengan bayaran sehingga RM400 sebulan untuk kereta anda. Disamping itu juga, anda boleh gunakan kereta anda itu untuk memandu Uber. Boleh daftar di SINI.

Kepada pengguna kereta Proton, ini apa yang anda perlu tahu kalau nak servis kereta anda. Yang penting lakukan secara berkala terutama sekali servis asas seperti minyak hitam, oil filter dan lain-lain itu. Kalau anda menjaga semua perkara ini, insyaAllah kereta anda akan bertahan untuk satu tempoh yang lama.

Servis di Pusat Servis

Kalau kereta Proton anda adalah kereta baru, memang digalakkan untuk anda servis di pusat-pusat servis yang ada di seluruh Malaysia ini. Ianya adalah untuk membolehkan anda untuk mendapat warranty lagi kerana kalau anda tidak servis di pusat servis mereka, memang ada kemungkinan yang anda tidak akan mendapat warranty daripada Proton lagi. Perkara pertama yang anda kena tahu adalah, selagi dalam tempoh warranty, lebih baik anda servis sahaja di pusat servis.

Ketika servis di pusat servis, satu perkara yang anda kena tahu adalah memang banyak barangan yang “tidak perlu” yang dimasukkan dalam pakej servis anda. Kalau ikutkan pengalaman saya, akan ada anti bakteria, kilatkan cermin dan lain-lain. Kalau boleh anda cakap kepada jurujual yang anda hanya mahukan servis yang penting sahaja seperti oil filter dan minyak hitam. Kalau item lain itu bergantung kepada keadaan juga, item seperti spark plug dan air filter memang ikut keadaan, kalau terlalu kerap tidak perlu.

Biasanya servis di Proton ini akan mengambil masa sehingga 3 ke 4 jam kerana jumlah kereta yang banyak. Servis 1000km pertama tu biasanya memang akan memakan masa yang lama begitu juga dengan servis lain. Adalah digalakkan untuk anda datang ke tempat servis dan tinggalkan kereta anda di sana. Kemudian pergi ke tempat lain, sudah cukup 5 atau 6 jam, barulah datang semula untuk ambil kereta anda. Ini lebih mudah dan menjimatkan masa.

Warranty Sudah Habis

Apabila warranty sudah habis, memang masanya untuk anda servis di luar. kalau servis di luar, ada banyak pilihan minyak hitam yang lebih berkualiti pada harga yang lebih murah daripada harga yang ada di kedai Proton. Biasanya, Proton akan menggunakan jenama minyak enjin Petronas, akan tetapi kalau anda servis sendiri kereta anda di bengkel luar, anda boleh menggunkan minyak hitam lain antaranya adalah jenama seperti Shell ataupun kalau nak lebih murah dan berbaloi tu, boleh cuba jenama Lexus. Saya sendiri gunakan Lexus dan oil filter yang saya beli di Lazada untuk kereta Proton saya. Boleh baca artikel tersebut di sini.

Lagi satu, servis di luar ini memang menjimatkan masa dan wang kerana anda boleh memilih minyak berkualiti lain yang ada di pasaran pada harga lebih murah dan juga, biasanya tidak mengambil masa yang terlalu lama untuk servis minyak hitam ini. Hanya beberapa minit sahaja anda sudah boleh mendapatkan ataupun servis minyak hitam ini.

Apapun, terpulang kepada anda untuk dapatkan servis yang mana. Apapun, ini adalah antara tips penting untuk anda servis kereta anda buat masa ini. Perkara penting yang kami nak tekankan di sini adalah, kalau kereta anda masih dalam warranty, digalakkan untuk servis di pusat servis. Kalau sudah habis warranty, memang banyak pilihan kereta yang anda boleh servis di pasaran sekarang. Apapun, gunakan sehabis baik untuk anda dapatkan servis kereta yang terbaik.

3 Tips Tukar Tayar Kereta – Ini Apa Yang Anda Perlu Tahu!

Memang akan sampai masa untuk tukar tayar kereta anda. Bila sampai masa tu, memang kena cari yang betul-betul berbaloi dengan apa yang anda akan dapat. Kali ini, kami nak kongsikan tips terutama kalau anda memang bercadang untuk tukar tayar kereta anda dalam masa terdekat ini. Bukan apa, memang kena pastikan tayar yang anda dapat tu betul-betul berbaloi dengan apa yang anda dapat.

Sekarang ini memang ramai yang mula ambil kesempatan terutama kepada mereka yang tak mahir pasal kereta ini. Jadi, harapnya, artikel ini dapat memberikan input kepada anda tentang apa yang anda perlu tahu dan tanya kepada penjual tayar apabila anda ingin menukar apabila tiba masanya.

Apa Yang Anda Perlu Tanya

Memang ada soalan yang anda perlu tanya berkenaan dengan tayar ini. Pertama sekali yang anda perlu ke kedai tayar, soalan ini adalah anda wajib tanya;

“Tayar ni tahun berapa dibuat?”

Ini adalah antara soalan yang penting yang anda wajib tanya kepada jurujual. Kalau ianya dibuat pada tahun yang sama memang tiada masalah untuk anda teruskan pembelian, tetapi, kalau ianya adalah yang dibuat 2 atau 3 tahun lepas, memang anda berhak untuk dapatkan harga yang lebih murah daripada apa yang di berikan. Misalkana harga tayar RM180, boleh cuba mintak tawar sehingga ke RM110 untuk tayar kereta anda. Ini adalah komponen yang paling penting sekali dalam pemilihan tayar. Sentiasa cuba tanya kepada pihak jurujual, kalau ianya adalah tayar yang terkini, memang kena terima sahajalah harga yang diberikan.

Untuk tahu tips berkenaan dengan tayar ini, anda boleh dapatkan di SINI untuk maklumat lanjut. Harap ianya sedikit sebanyak membantu anda.

“Berapa Harga Tayar Ni?”

Ini adalah antara soalan lain yang anda boleh tanya kepada penjual tersebut. Kalau ianya kena dengan bajet anda, memang tiada masalah untuk anda dapatkan jenis yang anda mahukan. Tetapi kalau lari daripda bajet, jangan risau kerana ada banyak pilihan lain yang anda boleh dapatkan di pasaran. Cuma, mungkin jenama tersebut bukanlah jenama yang premium, tetapi kalau setakat nak pegi kerja tu, bolehlah.

“Tayar Ni Jenama Apa?”

Ini antara item lain yang anda boleh tanyakan kepada jurujual. Tips dari kami, kalau boleh dapatkan jenama yang terkenal seperti Michelin, Dunlop, Silverstone dan lain-lain. Atau, alternatif lain, anda boleh tengok di sini dan lihat beberapa jenama yang kami rekemen untuk anda dapatkan. Barangan berjenama ini, walaupun mahal sikit tetapi berbaloi untuk anda gunakan jangka masa panjang. Ianya tahan lebih lama dan selalunya tidak banyak buat masalah dan meragam. Kalau anda sering berjalan jauh seperti balik kampung yang perjalanan anda mengambil masa sehingga 5 jam atau lebih, memang kami galakkan untuk anda dapatkan jenis yang berjenama yang ada di pasaran. Lebih berbaloi dan terbaik.

Semua Tips Berkenaan Dengan Kereta

Apapun, tayar adalah antara item yang penting dalam servis kereta anda. Memang tayar penting tetapi ianya tidaklah sekerap anda menggunakan ataupun servis minyak hitam dan oil filter anda. Untuk tips penjimatan minyak hitam, anda boleh dapatkan di SINI dan ianya memang berbaloi.

Selain dari itu juga, kalau anda berminat nak dapatkan tips jimat minyak, boleh tengok apa yang ditawarkan di SINI. Gerenti anda dapat jimat minyak yang anda gunakan. Sangat berbaloi dan puas hati.

Apapun, inilah antara beberapa tips penting berkenaan dengan tukar tayar yang ada di pasaran sekarang ini. Pilihlah yang mana yang bersesuaian dengan apa yang anda mahukan.

Minyak Hitam Untuk Myvi – 2 Jenama Terbaik Untuk Anda!

Myvi meruapakan antara kereta pilihan di Malaysia sekarang ini. Ianya merupakan kereta yang mampu dimiliki, tidak terlalu mahal dan mempunyai harga yang munasabah di pasaran sekarang ini. Ianya telahpun berada lama di Malaysia dan artikel kali ini, kalau anda inginkan cara untuk servis kereta Myvi anda terutama kalau anda nak tukar ataupun ganti minyak hitam untuk Myvi, kami akan tunjukkan beberapa tips terbaik untuk anda.

Yang paling penting adalah, anda dapat memaksimumkan servis kereta anda agar ianya tidak menimbulkan masalah dikemudian hari. Servis mengikut waktu adalah sangat penting kalau anda ingin gunakan kereta anda untuk jangka masa yang panjang. Apapun, pada kali ini, kami akan berikan beberapa tips penting agar dengan itu, lebih mudah untuk anda mendapatkan pilihan yang terbaik terutama kalau anda nak servis kereta anda.

Tempoh Warranty Kereta Anda

Setiap kereta memang didatangkan dengan tempoh warranty yang ditetapkan. Biasanya dalam tempoh 3 sehingga 5 tahun, memang kalau boleh sentiasa servis di pusat servis walaupun ianya memang memakan masa yang lama.Kalau anda tidak servis di pusat servis, memang ada kemungkinan yang kereta anda akan ditarik balik warranty yang ada.

Selepas tempoh warranty tersebut, barulah sesuai untuk anda dapatkan minyak hitam terutama untuk kereta myvi anda. Pilihan yang ada selain daripada di pusat servis adalah lebih murah dan berbaloi dengan apa yang ditawarkan di pusat servis. Anda bebas untuk memilih jenama minyak hitam sama ada yang Semi Sintetik ataupun jenama yang lain-lain yang ada di pasaran. Lagi satu, servis kereta di luar daripada pusat servis memang menjimatkan masa anda terutama tidak perlu tunggu terlalu lama hanya untuk servis kereta. Cuba anda bayangkan, cuma hanya sekadar tukar minyak hitam pun mengambil masa sehingga 3 jam, ini pengalaman saya servis di Proton dahulu.

Kalau anda servis di luar, mungkin mengambil masa tak sampai 30 minit untuk anda servis sendiri kereta anda.

Pilihan Minyak Enjin Yang Ada

Kalau nak servis sendiri di luar, memang banyak pilihan yang ada sekarnag ini. Kalau memang anda sering menggunakan minyak jenama Perodua, boleh teruskan untuk anda gunakan. Teruskan penggunaan minyak yang ada ini sangat berbaloi untuk jangka masa panjang dan memang kalau anda tiada masalah dengan jenama yang lama, sangat kami galakkan untuk anda terus gunakan. Untuk pilihan yang ada, boleh tengok artikel kami di sini berkenaan dengan minyak hitam Perodua yang ada di pasaran sekarang.

Kalau nak pilihan untuk Myvi, kami rekemen untuk anda gunakan yang INI. Antara pilihan yang baik untuk minyak hitam terbaik dan berkualiti yang ada di pasaran sekarang.

Selain daripada itu juga, kalau anda ingin mencuba jenama yang baru, kami rekemen jenama Lexus ini. Ianya adalah antara pilihan murah dengan kualiti yang baik. Sangat sesuai dengan kereta Myvi anda. Kami paling rekemen yang ini sebagai alternatif kepada minyak jenama Perodua yang ada di pasaran sekarang ini.

Oil Filter

Selain daripada minyak, antara item yang anda perlu ambil kira terutama kalau nak tukar minyak enjin adalah oil filter yang anda gunakan. Boleh tengok beberapa pilihan yang ada di sini untuk oil filter myvi anda. Kedua-dua item ini adalah yang paling asas kalau anda ingin tukar minyak hitam ataupun servis asas di kedai. Kalau nak ikutkan, memang banyak item lain yang anda perlu ambil kira antaranya adalah bateri kereta, tayar dan lain-lain lagi, tetapi, cukuplah sampai sini dahulu.

Kalau anda pening dan tak tahu yang mana yang paling berbaloi, ini adalah antara pilihan yang anda boleh dapatkan di pasaran sekarang. Buat pilihan dan pilihlah yang terbaik berdasarkan kepada fungsi dan bajet anda.

Bola Futsal Adidas – Ini Pilihan Paling Murah di Pasaran

Adidas merupakan satu jenama peralatan sukan yang tidak asing lagi di Malaysia dan du dunia. Ianya merupakan satu jenama pilihan yang boleh dikatakan antara yang terbaik dan terkenal dengan ketahanan dan kualiti yang ada. Antara peralatan popular pakaian Adidas adalah bola, alatan futsal, jam tangan dan lain-lain lagi. Kali ini, kami ingin memberikan beberapa pilihan bola futsal Adidas yang terbaik yang anda boleh dapatkan pada harga yang terbaik dan mampu beli.

Selain daripada bola, banyak lagi peralatan lain yang anda boleh dapatkan khususnya jenama Adidas ini. Apapun, kalau anda merupakan seorang yang meminati jenama ini dan ingikan survey bola futsal berjenama Adidas ini, anda datang ke tempat yang betul. Kami akan tunjukkan berapa harga barangan ini di pasaran dan dengan itu, anda lihat sendiri sama ada ianya berbaloi ataupun sebaliknya.

Survey Bola Futsal

Kalau anda datang ke laman ini untuk survey bola futsal, memang anda datang ke tempat yang betul kerana pada kali ini, kami akan tunjukkan beberapa pilihan terutama kalau anda ingin untuk survey barangan futsal terbaik untuk anda. Untuk barangan seperti bola ini, selain daripada kedai-kedai peralatan sukan yang ada di shopping mall dan lain-lain, anda juga boleh mendapatkan banyak peralatan sukan ini secara online.

Daripada banyak kedai online yang ada, kami paling rekemen untuk anda lihat apa yang Lazada tawarkan kerana ianya adalah antara kedai yang paling besar di Malaysia dan anda memang mempunyai banyak pilihan untuk dapatkan pelbagai jenis barangan. Apapun, tanpa berlengah, berikut adalah antara beberapa pilihan yang terbaik yang ada di pasaran sekarang ini;

1 Kasut Futsal Adidas – KLIK SINI

2 Pilihan Lain Berkualiti di SINI

Ini adalah antara beberapa pilihan yang ada. Selain daripada jenama Adidas ini, tidak perlu risau kerana masih ada banyak lagi pilihan lain yang berbaloi dan terbaik yang ada di pasaran ini. Apapun, anda pilih berdasarkan kepada harga dan speasifikasi yang anda inginkan dan kalau kena dengan bajet anda, tiada masalah untuk terus beli di Lazada.

Pilihan Online Lebih Murah

Antara sebab kuat yang menyebakan kami menggalakkan anda mendapatkan pelbagai barangan di Lazada adalah kerana barangan di sini sangat berbaloi untuk anda dapatkan kerana biasanya harga yang ditawarkan adalah murah berbanding yang ada di kedai-kedai lain. Mungkin disebabkan jualan barangan online ini tidak perlukan gaji pekerja dan sewa tempat, atas sebab itu lebih mudah untuk membuat jualan untuk barangan di sini.

Sebab lain adalah, pilihan lebih banyak, hanya dalam satu laman, anda sudah boleh membandingkan pelbagai pilihan yang ada dengan harga yang menarik. Daripada pilihan yang ada ini, anda tentukan yang mana yang berbaloi dengan apa yang anda mahukan.

Selain itu juga, ianya mudah dan menjimatkan masa. Anda hanya membuat pembelian dan buat pembayaran. Kemudian tunggu sahaja sehingga barang yang anda beli itu sampai. Mudah dan menjimatkan masa anda bukan.

Yang Penting Kualiti

Kalau beli barangan itu, yang paling penting adalah kualiti barangan itu sendiri. Kalau kualiti terbaik dan OK, memang digalakkan untuk anda dapatkan barangan tersebut. Kalau jenama Adidas ini memang tidak perlu khuatir kerana ianya memang terkenal dengan kualiti dan tahan lama. Kalau anda mempunyai bajet untuk membeli bola futsal yang berjenama Adidas ini, boleh terus untuk membuat pembelian.

Alatan Futsal Lain

Alang-alang dah sampai sini, boleh juga dapatkan pilihan alatan futsal lain seperti kasut untuk memudahkan anda membuat sepakan. Pemilihan kasut pun sangat penting dalam menantukan sama ada ianya efektif ataupun sebaliknya. Apapun, terpulang kepada anda untuk tentukan yang mana yang terbaik.